Heb je hulp nodig?

Mensen met een alcohol- , drugs-, gok-, porno-, medicatie en/of andere verslaving kunnen terecht binnen de praktijk.

Er wordt gewerkt naar het (volledig) stoppen met de verslaving door samen te zoeken naar de functie van de verslaving. Tijdens de gesprekken proberen we inzicht te krijgen in je eigen handelen en in je gebruik. Ook de bijhorende problemen die veroorzaakt worden door het gebruik zoals bijvoorbeeld relationele of juridische problemen worden beken.
Een allesomvattend traject wordt opgebouwd aan de hand van uw eigen doelstellingen.
Samen werken we rond het implementeren van nieuwe gewoontes en routines en maken we een plan omtrent hervalpreventie. We zoeken de belangrijke triggers voor herval en kijken hoe we een antwoord kunnen bieden op mogelijke achterliggende problemen. 

Indien gewenst kan ook uw partner, familie of zoon/dochter betrokken worden in het traject. Loskomen van een verslaving is echter wel een proces met vallen en opstaan, waarbij de belangrijkste stap uw eigen motivatie is. Regelmatig kijken we dan ook welke doelstellingen u reeds behaald hebt en waar u verder naar toe wil werken. 

 

Belangrijk is dat er ook medische opvolging voorzien is door bijvoorbeeld een huisarts en/of een psychiater. 

 

Een afspraak maken kan je via deze weg

 

Soorten verslaving

Binnen onze maatschappij is er vaak veel verleiding. Je kan dan ook een verslaving ontwikkelen in heel veel verschillende vormen: 

Taboe doorbreken

Verslaving bevind zich helaas nog steeds in de taboesfeer. Toch is het een probleem dat zich in alle lagen van onze bevolking bevind. In 2018 had maar liefst 14% van de bevolking (<15 jaar) een alcoholproblematiek. Het laatste jaar kreeg 9% van de bevolking van de huisarts een diagnose alcoholmisbruik of - alcoholafhankelijkheid. 

In de gespecialiseerde centra voor mensen met een drugafhankelijkheid steeg tussen 2007 en 2017 het aandeel van de behandelingen voor cocaïne (van 18% naar 24%) en voor amfetamine of xtc steeg het met 1%.

In 2011 had in Vlaanderen 2% van de 15-16-jarigen (3% jongens en 1,5% meisjes) een verhoogd risico op cannabisgerelateerde problemen. Onder studenten uit het hoger onderwijs in Vlaanderen had in 2017 25% van hen die in het voorbije jaar cannabis hadden gebruikt te kampen met één of meer uitingen van problematisch gebruik

(Bron: De druglijn: https://www.druglijn.be/info-voor-studenten/cijfers-en-statistieken/illegale-drugs/)